Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας

Η ταχύτητα ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντική και μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάταξη. Που μπορείτε να κάνετε την μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας;
Μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας

Γιατί έχει σημασία η γρήγορη ταχύτητα ιστοσελίδας

Η πρώτη εντύπωση είναι ζωτικής σημασίας στο διαδίκτυο. Οι χρήστες, οι επισκέπτες και οι πελάτες της ιστοσελίδας σας, κρίνουν άμεσα εσάς και την επιχείρηση σας.
Εάν η ιστοσελίδα σας φορτώνει γρήγορα έχετε κάνει αμέσως μια δυνατή πρώτη εντύπωση, η εμπειρία χρήστη είναι σε υψηλό επίπεδο και ο επισκέπτης είναι αμέσως ευχαριστημένος.
Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Η γρήγορη ταχύτητα ιστοσελίδας εμπνέει στον χρήστη περισσότερο αξιοπιστία , εμπιστοσύνη, ασφάλεια και επαγγελματισμό.
Αν η ιστοσελίδα αργεί να φορτώσει, κάνει τον χρήστη να πιστεύει ότι η ιστοσελίδα είναι αναξιόπιστη και πρόχειρα φτιαγμένη και είναι πραγματικά δύσκολο να ανατρέψεις αυτήν την αρνητική πρώτη εντύπωση.

Επίδραση στον χρήστη

Οι τελευταίες έρευνες της Google δείχνουν ότι η πιθανότητα εγκατάλειψης μιας σελίδας αυξάνεται κατά 32% όταν ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας κυμαίνεται από 1 έως 3 δευτερόλεπτα.
Το ποσοστό εγκατάλειψης ανεβαίνει στο 90% όταν ο χρόνος φόρτωσης κυμαίνεται στα 5 δευτερόλεπτα, ενώ αν για τη φόρτωση της σελίδας χρειαστούν 10 δευτερόλεπτα το ποσοστό εγκατάλειψης αυξάνεται στο 123%.
Έτσι, αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος απώλειας εσόδων από πιθανούς πελάτες και ο χρήστης το πιθανότερο είναι να μην ξαναγυρίσει στην ιστοσελίδα σας ακόμα και αν αργότερα φτιάξετε την ταχύτητα.
Για αυτό τον λόγο έχει σημασία η ιστοσελίδα η το eshop, να έχει φτιαχτεί από την αρχή με γρήγορη ταχύτητα  και να γίνονται συνεχώς μετρήσεις και δοκιμές ώστε να παραμείνει γρήγορο σε μελλοντικές αλλαγές η προσθήκες περιεχομένου.

Μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας

Καλό είναι να μετράτε ανά κάποια διαστήματα τον χρόνο (κάθε 2-3 μήνες) για να είστε σίγουροι ότι η ταχύτητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Να σημειώσουμε ότι η μέτρηση γίνεται σε μια σελίδα μόνο και όχι σε όλες τις σελίδες του ιστότοπου σας.
Αν έχετε ένα μικρό site με λίγες σελίδες μπορείτε να τις μετρήσετε όλες. Σε περιπτώσεις όμως μεγάλων site η eshop, επειδή δεν μπορείτε να μετρήσετε όλες τις σελίδες για να δείτε την ταχύτητα, προτείνουμε να μετράτε την κεντρική σελίδα, αυτές που τραβάνε κίνηση και πιθανώς κάποια από τις κατηγορίες / προϊόντα.
Για μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
Το GTmetrix είναι ένα δημοφιλές εργαλείο μέτρησης και ανάλυσης της ταχύτητας. Είναι πολύ εύκολο στην χρήση του και οι αρχάριοι χρήστες θα το καταλάβουν αρκετά γρήγορα. Παρέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας για γρήγορη ταχύτητα.
Το GTmetrix δεν είναι πλέον ανοιχτό για πολλές μετρήσεις και θα χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό για μέχρι 5 μετρήσεις την ημέρα στην βασική δωρεάν έκδοση.
Η Google έχει το δικό της εργαλείο μετρήσεων για την ταχύτητα, το PageSpeed Insights και βασίζεται στο Lighthouse. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και μπορείτε να δείτε μετρήσεις και αναλυτικές προτάσεις βελτίωσης και για το κινητό και για τον υπολογιστή.
Άλλο ένα δημοφιλές εργαλείο για μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας είναι το Pingdom. Είναι φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη και έχει πολλές αναλυτικές μετρήσεις και προτάσεις βελτίωσης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από 7 διαφορετικές περιοχές για το που θα γίνει το τεστ ταχύτητας.
To ανανεωμένο WebPageTest είναι ένα ιδανικό εργαλείο μέτρησης ταχύτητας για τους πιο προχωρημένους σε γνώσεις χρήστες. Προσφέρει επιλογές μέτρησης από πολλές τοποθεσίες στον κόσμο και δυνατότητα επιλογής προγράμματος πλοήγησης και συσκευής.

Σχετικά άρθρα