Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Responsive design, τι είναι και που μπορείτε να ελέγξετε το site σας

Τι είναι το Responsive Design η αλλιώς ανταποκρινόμενη σχεδίαση και πως μπορούμε να δούμε αν η ιστοσελίδα είναι φτιαγμένη με αυτό τον τρόπο;
Responsive design, τι είναι

Τι εννοούμε όταν λέμε ανταποκρινόμενη σχεδίαση;

Ανταποκρινόμενη σχεδίαση (responsive design) σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα προσαρμόζεται δυναμικά και άμεσα σε κάθε διάσταση και προσανατολισμό οθόνης.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη smartphones, tablet και άλλων φορητών υπολογιστικών συσκευών, περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μικρότερες οθόνες για να προβάλλουν ιστοσελίδες.
Θέλουμε οι χρήστες να μπορούν να έχουν την ίδια εμπειρία όταν χρησιμοποιούν διαφορετική συσκευή για πλοήγηση και να μπορούν να δουν τον ιστότοπο μας οποιαδήποτε στιγμή, είτε βρίσκονται έξω για δουλειά η διασκέδαση, είτε βρίσκονται στο σπίτι μπροστά στο λαπτοπ η τον επιτραπέζιο υπολογιστή.

Καλύτερη εμπειρία χρήστη

Η ανταποκρινόμενη σχεδίαση προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη, καθώς ο επισκέπτης της ιστοσελίδας δεν χρειάζεται να κάνει συνεχώς μεγέθυνση για να διαβάζει το περιεχόμενο, του προσφέρεται ένα πιο ευχάριστο, καλαίσθητο και γρήγορο περιβάλλον για να την εξερευνήσει.
Μια ιστοσελίδα χωρίς ανταποκρινόμενη σχεδίαση έχει και άμεση επίδραση σε εσάς και όχι μόνο στην κατάταξη. Όταν ένας χρήστης επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας από μια κινητή συσκευή, δεν θα παραμείνει πολύ ώρα αν αυτή δεν τον διευκολύνει και το πιο πιθανό είναι να ψάξει να βρει αλλού αυτό που θέλει.
Ενώ αν έχει φτιαχτεί με ανταποκρινόμενη σχεδίαση, οι πιθανότητες να περιηγηθεί σε όλες τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα και να αγοράσει κάτι είναι πολύ υψηλότερες και αυτό συνεπάγεται περισσότεροι χρήστες και έσοδα για εσάς.

Η ανταποκρινόμενη σχεδίαση είναι απαραίτητη και όχι προαιρετική

ανταποκρινομενη σχεδιαση
Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει γίνει ένα βασικό εργαλείο για όσους έχουν ψηφιακή παρουσία και έχει γίνει ακόμα πιο σημαντικός καθώς ο αριθμός των χρηστών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω smartphones η tablet αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής κίνησης στο διαδίκτυο.

Ελέγξτε αν η ιστοσελίδα είναι φτιαγμένη με ανταποκρινόμενη σχεδίαση

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ιστοσελίδα σας και να δείτε πως εμφανίζεται σε διαφορετικά μεγέθη οθόνης, εισάγοντας το url στις παρακάτω σελίδες και βλέπετε άμεσα το αποτέλεσμα σε μια ευρεία γκάμα συσκευών.
Εκτός όμως από τις online δοκιμές, θα πρέπει να γίνει και “live” δοκιμή της ιστοσελίδας, δηλαδή σε πραγματική συσκευή για να είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα είναι σωστό και τα κουμπιά πατάνε όπως πρέπει, τα εφέ εμφανίζονται όπως τα θέλατε, το scroll είναι καλό και πολλά άλλα που μπορείτε να τα δείτε μόνο σε μια πραγματική συσκευή και όχι σε δοκιμές στο διαδίκτυο.
Ελέγξτε αν το site είναι φτιαγμένο με ανταποκρινόμενη σχεδίαση και είναι φιλικό προς το χρήστη στις παρακάτω ιστοσελίδες:
Το test για ανταποκρινόμενη σχεδίαση από την Google δείχνει αν η ιστοσελίδα είναι mobile-friendly. Εισάγετε το url της ιστοσελίδας που θέλετε να κάνετε την δοκιμή, περιμένετε λιγάκι και σας δείχνει την απάντηση.
Στο Responsive Design Checker  μπορείτε να δείτε πως δείχνει η ιστοσελίδα σας σε διάφορες διαστάσεις οθόνης για υπολογιστή, κινητά και ταμπλετ. Μπορείτε ακόμα να αλλάξετε την διάσταση οθόνης χειροκίνητα, να δώσετε εσείς δηλαδή όποια διάσταση θέλετε. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να δοκιμάσετε το site σας για ανταποκρινόμενη σχεδίαση.
Το Resposinator σας δείχνει σε πραγματικό χρόνο πως είναι η ιστοσελίδα σας σε κινητά και ταμπλετ. Εισάγετε το url της ιστοσελίδας πάνω και μπορείτε να δείτε σε οριζόντια και κάθετη διάταξη live της ιστοσελίδα σας.
Το Am I Responsive είναι και αυτό ένα χρήσιμο εργαλείο – κυρίως άμα θέλετε να τραβήξετε screenshot – για να δείτε την ιστοσελίδα σας σε οθόνη υπολογιστή, λαπτοπ, ταμπλετ και κινητό.

Σχετικά άρθρα