Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

7 Νέες τάσεις στο web design για το 2023

Πλήρη & μεγάλα hero images σε κάθε σελίδα, εικονογραφήσεις με animations και πολύ «κενό χώρο» , είναι μερικές από τις νέες τάσεις στο web design για το 2023.
7 Νέες τάσεις στο web design για το 2023

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στο web design για το 2023

Το web design με τα χρόνια εξελίσσεται συνεχώς, προσφέροντας μερικές εντυπωσιακές ιστοσελίδες από άποψη σχεδιασμού και νέων χαρακτηριστικών. Για το έτος 2023 η σύγχρονη σχεδίαση ιστοσελίδων συναντάει την κλασική γυρνώντας πίσω στην απλότητα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην εμπειρία χρήστη και στην εύχρηστη πλοήγηση.
Παρακάτω θα δούμε τις νέες τάσεις στο web design για το 2023.

1. Μεγάλα hero σε κάθε σελίδα

big hero
Το background hero είναι το πάνω σημείο της ιστοσελίδας και αυτό που βλέπει πρώτο ο χρήστης (μαζί με το μενού). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον σχεδιασμό τους αλλά αυτό που ξεχωρίζει κυρίως είναι μια εικόνα στην μια μεριά και κείμενο με τίτλο, περιγραφή & call to action κουμπί, στην άλλη μεριά.
Επειδή οι περισσότεροι χρήστες ξεκινάνε να διαβάζουν από την αριστερή μεριά, προτείνεται η εικόνα να είναι στην δεξιά μεριά και το κείμενο στην αριστερή. Στο κινητό τηλέφωνο το κείμενο στην πάνω μεριά και η εικόνα κάτω από αυτό.
Στις νέες τάσεις στο web design για το 2023 το hero είναι μεγάλο, καλύπτοντας όλο το σημείο θέασης του χρήστη είτε με κάποια μεγάλη εικόνα είτε με χρώμα (προτείνεται λόγο γρηγορότερης φόρτωσης ιστοσελίδας).

2. Animation σε εικονογραφήσεις & εικονίδια

Οι εικονογραφήσεις και τα εικονίδια μεταφέρουν άψογα το μήνυμα στον χρήστη και εκτός από καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα από τις απλές φωτογραφίες, φορτώνουν και ταχύτατα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην γρήγορη φόρτωση της ιστοσελίδας.
Με το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας , οι εικονογραφήσεις και τα εικονίδια μπορούν να τροποποιηθούν, προσθέτοντας τους animation, αλλάζοντας τους τα χρώματα και το σχήμα τους, φέρνοντας τα έτσι πιο κοντά στο design της ιστοσελίδας σας.
Στις νέες τάσεις στο web design για το 2023 αλλά και για το μέλλον, οι εικονογραφήσεις και τα εικονίδια με animation, αναμένεται να είναι βασικό κομμάτι των ιστοσελίδων αυξάνοντας κατακόρυφα την εμπειρία του χρήστη.

3. Κενός χώρος

white space
Ο κενός χώρος στα δεξιά και αριστερά της ιστοσελίδας ανέκαθεν ήταν κομμάτι της σύγχρονης σχεδίασης web design, αλλά στις νέες τάσεις του web design για το 2023 επιστρέφει πιο δυναμικά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο κέντρο της οθόνης του χρήστη και στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
Σε desktop υπολογιστές η σχεδίαση καλό θα είναι να μην υπερβαίνει τα 1300px και στα κινητά να έχει τουλάχιστον 15-20px κενό στα άκρα, βοηθώντας έτσι τους χρήστες εστιάσουν στο κέντρο της οθόνης και να δούνε ευκολότερα το περιεχόμενο, αυξάνοντας κατακόρυφα την εμπειρία χρήστη.

4. Gradient colors (χρωματικές διαβαθμίσεις)

gradients
Τα gradient colors δηλαδή οι χρωματικές διαβαθμίσεις που αποτελούνται από περισσότερα από ένα χρώμα, έχουν κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια και πολλές ιστοσελίδες τις έχουν προσθέσει στον σχεδιασμό τους, με τους χρήστες να έχουν δει με θετικό μάτι αυτή την προσθήκη.
Τα gradient colors μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού στην ιστοσελίδα όπως στο μενού, στο hero, στα κουμπιά, στο footer, στις αλλαγές ενότητας και σε πολλά άλλα μέρη. Όταν συνδυαστούν κατάλληλα τα χρώματα, δίνουν μια φρεσκάδα και ζωντάνια στην ιστοσελίδα ξεφεύγοντας από την μονότονη σχεδίαση με ένα χρώμα.
Στις νέες τάσεις του web design για το 2023 αναμένεται να παίξουν μεγάλο ρόλο και να είναι σε ακόμα περισσότερες ιστοσελίδες.

5. Άμεσο κουμπί επικοινωνίας

contact buttons
Οι πλειοψηφία των ιστοσελίδων έχει σελίδα επικοινωνίας με τα στοιχεία επικοινωνίας, φόρμα επικοινωνίας και χάρτη. Εχει παρατηρηθεί όμως ότι πολλοί χρήστες προτιμάνε την άμεση επικοινωνία με μηνύματα και όχι τηλέφωνο και email.
Προσθέτοντας ένα κουμπί επικοινωνίας στην ιστοσελίδα για Messenger, Viber, WhatsApp ή ακόμα και ChatBot που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, βοηθάτε τον χρήστη να πάρει άμεση απάντηση σε αυτό που ψάχνει αυξάνοντας την εμπειρία χρήστη και την πιθανότητα να τον κάνετε πελάτη.
Ειδικότερα στα eshop η χρήση άμεσου κουμπιού επικοινωνίας αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες αγοράς προϊόντων από τους χρήστες.

6. Εφέ κίνησης & parallax

parallax
Το parallax εφέ αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές το 2023. Η -σωστή- χρήση του parallax εφέ κάνει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ακόμα πιο ελκυστικό στα μάτια του χρήστη.
Το parallax εφέ χρησιμοποιείται πολύ σε εικόνες -ο χρήστης κάνει scroll προς τα κάτω η συμπεριφορά κύλισης κάνει να φαίνεται σαν η εικόνα να βρίσκεται από πίσω μένοντας σταθερή- , σε εικονίδια, βίντεο, εικονογραφήσεις, αλλαγές ενότητας με αργή η γρήγορη κύλιση & αλλαγή χρώματος φόντου, να είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα..
Το εφέ κίνησης με εικονίδια & story-telling εικονογραφήσεις- ιδανικά για την σελίδα σχετικά με εμάς-, είναι ανάμεσα στις νέες τάσεις του web design για το 2023.

7. Οργανικά σχήματα

organic shapes
Τα προηγούμενα χρόνια τα γεωμετρικά σχήματα ήταν πολύ δημοφιλή στην σχεδίαση ιστοσελίδων, αλλά στις νέες τάσεις του web design για το 2023 , τα οργανικά η ρευστά σχήματα και οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει ευθείες γραμμές, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.
Σκεφτείτε για παράδειγμα την φύση με τα βουνά, τις πεδιάδες, τις γωνίες μιας λίμνης και τα σχήματα τους. Τα ρευστά σχήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χωρίσετε της ενότητες σε μια σελίδα, αποφεύγοντας έτσι τις ίσιες γραμμές η γωνίες. Είναι επίσης ιδανικά για να ταιριάξουν στο παρασκήνιο πίσω από κείμενα η εικόνες προϊόντων στα eshop.

Σχετικά άρθρα