Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

10 Ντοκιμαντέρ για την τεχνολογία που αξίζει να δείτε

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για την τεχνολογία, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Διαλέξαμε 10 από αυτά που αξίζει πραγματικά να δείτε.
ντοκιμαντερ τεχνολογια

10 Ντοκιμαντέρ με θέμα την τεχνολογία που αξίζει να δείτε.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η κατανόηση των τελευταίων εξελίξεων είναι απαραίτητη για τους πολίτες του 21ου αιώνα. Τα ντοκιμαντέρ για την τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η τεχνολογία, πώς επηρεάζει την κοινωνία μας και τι σημαίνει για το μέλλον.
Εδώ είναι 10 από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για την τεχνολογία που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

1. Citizenfour (2014)

Το CitizenFour είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του 2014 της Laura Poitras, που καταγράφει τις συναντήσεις του Edward Snowden με τον αρθρογράφο Glenn Greenwald και τον ρεπόρτερ των μυστικών υπηρεσιών του The Guardian, Ewen MacAskill, στο Χονγκ Κονγκ, τον Ιούνιο του 2013.
Ο Snowden ένας πρώην υπάλληλος της CIA και της NSA, είχε συγκεντρώσει έγγραφα που αποκάλυπταν εκτεταμένα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζονταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι αποκαλύψεις του Snowden προκαλούν παγκόσμιο σοκ και συζήτηση. Τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αμφισβητούν την ιδιωτικότητα των πολιτών και τον ρόλο του κράτους στην κοινωνία.
Το CitizenFour είναι ένα ντοκιμαντέρ με σημαντικό ιστορικό και πολιτικό αντίκτυπο. Είναι μια λεπτομερής και συγκλονιστική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στις αποκαλύψεις του Snowden.
Το CitizenFour έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

2. The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014)

Το ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz, είναι μια διεξοδική εξερεύνηση της ζωής και του έργου του Aaron Swartz, ενός Αμερικανού προγραμματιστή υπολογιστών, συγγραφέα, πολιτικού οργανωτή και ακτιβιστή του διαδικτύου.
Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Brian Knappenberger, ακολουθεί τη ζωή του Swartz από την παιδική του ηλικία ως παιδί-θαύμα των υπολογιστών, μέχρι τη φυλάκισή του και τελικά την αυτοκτονία του το 2013 σε ηλικία 26 χρονών.
Όταν ανακοινώθηκε η είδηση της αυτοκτονίας, προκάλεσε θλίψη σε όλο το διαδίκτυο και ήταν η πρώτη φορά που η online κοινότητα θρήνησε τόσο πολύ. Μερικές ώρες μετα τον θάνατο του, ο Tim Berners-Lee, κύριος εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, έγραψε: “Ο Aaron πέθανε. Χαμένοι σε έναν κόσμο τρελών, χάσαμε έναν μέντορα, έναν γέρο σοφό”.
Ο προγραμματιστής που αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 35 ετών, υποστήριζε ότι το ίντερνετ είναι ένα δημοκρατικό μέσο, αποτελώντας παράλληλα την ελεύθερη πλατφόρμα πρόσβασης στη γνώση.
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αυτοκτονία του Swartz, συμπεριλαμβανομένου του συναισθηματικού του άγχους, της νομικής του υπόθεσης και της πίεσης που δέχτηκε από τις αρχές.
Το The Internet’s Own Boy, είναι μια συγκινητική και αποκαλυπτική ιστορία ενός ιδιοφυούς νεαρού άνδρα που θυσιάστηκε για τις πεποιθήσεις του.
Το ντοκιμαντέρ έχει αφήσει το στίγμα του στην πολιτιστική συνείδηση και συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αγωνιστούν για την ελευθερία του λόγου και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Το The Internet’s Own Boy, έλαβε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς, κερδίζοντας πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου σεναρίου της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων για το καλύτερο σενάριο σε ντοκιμαντέρ.

3. The Social Dilemma (2020)

Με φόντο την σκοτεινή πλευρά της Σίλικον Βάλεϊ, το The Social Dilemma, που κυκλοφόρησε στο Netflix το 2020, εξετάζει τους αρνητικούς επιπτώσεις των social media στην κοινωνία και την ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση μας από αυτά.
Το The Social Dilemma συνδυάζει το ερευνητικό ντοκιμαντέρ με το διαφωτιστικό αφηγηματικό δράμα και μας δείχνει την αθέατη πλευρά των social media, μέσα από την ματιά παλιών στελεχών και ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτά.
Το ντοκιμαντέρ συνομιλεί με πρώην υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων του Facebook, του Twitter, του Google και του Pinterest. Οι ειδικοί αυτοί μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για το πώς οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων είναι σχεδιασμένοι για να χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το “The Social Dilemma” έχει λάβει θετικές κριτικές από τους ειδικούς. Το ντοκιμαντέρ έχει επικριθεί για την δραματοποίηση ορισμένων σκηνών, αλλά γενικά θεωρείται ότι είναι ένα σημαντικό και αποκαλυπτικό έργο.
Το ντοκιμαντέρ έχει βοηθήσει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και έχει οδηγήσει σε ορισμένες αλλαγές στην πολιτική των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

4. Terms and Conditions May Apply (2013)

Το Terms and Conditions May Apply του Jeff Orlowski, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Sundance Film Festival το 2013, εξερευνά τις νομικές και ηθικές συνέπειες των όρων και προϋποθέσεων χρήσης που υπογράφουμε όταν χρησιμοποιούμε διαδικτυακές υπηρεσίες.
Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια ματιά στο πώς οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκοι και ασαφείς τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν συχνά περίτεχνη νομική γλώσσα για να δημιουργήσουν μια “ορολογία της αποτυχίας”, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να ακυρώσουν ή να περιορίσουν τα δικαιώματα των χρηστών.
Στη συνέχεια εξετάζει τις επιπτώσεις των όρων και προϋποθέσεων χρήσης στην ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ελεύθερη έκφραση. Οι εταιρείες τεχνολογίας συλλέγουν και χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους χρήστες τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς στόχευσης διαφημίσεων, παρακολούθησης της συμπεριφοράς και ακόμη και για την πρόβλεψη του μέλλοντος των χρηστών.
Το Terms and Conditions May Apply, είναι μια σημαντική και απαραίτητη ματιά σε ένα θέμα που έχει τεράστια σημασία για τη ζωή μας στο 21ο αιώνα, τα προσωπικά δεδομένα.
Το ντοκιμαντέρ μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι όροι και οι προϋποθέσεις μας επηρεάζουν και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις επιπτώσεις τους.

5. The Great Hack (2019)

Το The Great Hack του 2019, σε παραγωγή και σκηνοθεσία των Jehane Noujaim και Karim Amer, διερευνά το σκάνδαλο δεδομένων Facebook – Cambridge Analytica. Το σκάνδαλο αυτό αποκαλύφθηκε το 2018 και αφορούσε τη συλλογή και χρήση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η Cambridge Analytica, η οποία ειδικευόταν στην ανάλυση δεδομένων και στις πολιτικές καμπάνιες, χρησιμοποίησε τα δεδομένα αυτά για να δημιουργήσει στοχευμένες διαφημίσεις και να επηρεάσει τις εκλογικές εκβάσεις, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 όσο και στο δημοψήφισμα του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με πρώην στελέχη της Cambridge Analytica, ερευνητές, δημοσιογράφους και πολιτικούς.
Μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς η Cambridge Analytica κατάφερε να συλλέξει τα δεδομένα των χρηστών του Facebook, πώς τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει στοχευμένες διαφημίσεις και πώς αυτές οι διαφημίσεις επηρέασαν τις εκλογικές εκβάσεις.
Το The Great Hack έχει λάβει θετικές κριτικές από τους ειδικούς. Η The New York Times το χαρακτήρισε ως “ένα αποκαλυπτικό και ανησυχητικό ντοκιμαντέρ”. Η The Washington Post το επαίνεσε για την “εξαιρετική έρευνα” και την “αποτελεσματική αφήγηση”.
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα καμπανάκι για τον κίνδυνο της ιδιωτικότητας στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μας προειδοποιεί ότι είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μας χρησιμοποιούνται.

6. Helvetica (2007)

Το Helvetica είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2007 του Gary Hustwit για την ιστορία της γραμματοσειράς Helvetica. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία της γραμματοσειράς από την αρχική της δημιουργία στη Ελβετία τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη σημερινή της παγκόσμια δημοτικότητα.
Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια σύντομη ιστορία της τυπογραφίας, από τις πρώιμες ημέρες της χρήσης ξύλινων χαρακτήρων έως την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τυπογραφίας. Στη συνέχεια, εισάγει την Helvetica, η οποία δημιουργήθηκε από τους Ελβετούς τυπογράφους Max Miedinger και Eduard Hoffmann το 1957.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σχεδιαστές, τυπογράφους και άλλους ειδικούς στον τομέα της τυπογραφίας και της γραφιστικής.
Η Helvetica σχεδιάστηκε για να είναι μια καθαρή και αντικειμενική γραμματοσειρά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία εφαρμογών. Οι σχεδιαστές της ήθελαν να δημιουργήσουν μια γραμματοσειρά που θα ήταν τόσο κομψή όσο και λειτουργική.
Η Helvetica έλαβε γρήγορα δημοτικότητα και σύντομα έγινε μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες γραμματοσειρές στον κόσμο. Χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία εφαρμογών, από λογότυπα και διαφημίσεις έως βιβλία και περιοδικά. Είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα της δύναμης του καλού σχεδιασμού.
Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την ιστορία, τη χρήση και τη σημασία της Helvetica, και προσφέρει μια ματιά στο πώς η γραμματοσειρά έχει επηρεάσει τον κόσμο γύρω μας.
Το Helvetica είναι ένα συναρπαστικό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο εμβληματικές γραμματοσειρές στον κόσμο και μια από τις πιο σημαντικές γραμματοσειρές του 20ου αιώνα.

7. Insert Coin (2020)

Το Insert Coin είναι μια ωδή στη Midway Games, μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της εταιρείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως την πτώση της στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους της Midway, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών μερικών από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια της εταιρείας. Οι συνεντεύξεις παρέχουν μια μοναδική ματιά στην κουλτούρα και τη δημιουργικότητα της Midway.
Το ντοκιμαντέρ “Insert Coin” είναι ένα συναρπαστικό και αποκαλυπτικό χρονικό της ιστορίας της Midway Games. Παρέχει μια λεπτομερή ματιά στην επιτυχία και την πτώση μιας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία.
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα must-see για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι μια συναρπαστική ιστορία επιτυχίας, αποτυχίας και καινοτομίας.

8. Do You Trust This Computer? (2018)

Το Do You Trust This Computer? του Chris Paine, που κυκλοφόρησε το 2018, εξετάζει τους κινδύνους, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης, από τις πρώτες προσπάθειες του Alan Turing μέχρι τις σύγχρονες εξελίξεις στις μηχανές μάθησης. Στη συνέχεια, παρουσιάζει μια σειρά από παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη σήμερα, σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ιατρική, η χρηματοδότηση και ο στρατός.
Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται κυρίως στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής μας.
Το Do You Trust This Computer?, είναι μια σημαντική συμβολή στην συζήτηση για το μέλλον της ΤΝ. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που προκαλεί προβληματισμό και μας καλεί να σκεφτούμε προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες αυτής της τεχνολογίας.

9. Print the Legend (2014)

Το Print the Legend, είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2014 από το Netflix που ακολουθεί την ιστορία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από την άνοδό της στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι την καθιέρωσή της ως μιας από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες του 21ου αιώνα.
Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και πώς μπορεί να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, όπως περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Το Print the Legend είναι ένα συναρπαστικό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες της εποχής μας και που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο.
Έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν την αφήγησή της, την παραγωγή της και την έμφασή της στις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την τεχνολογία.

10. Hoaxed (2019)

Το Hoaxed είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2020 που εξετάζει την επιρροή των παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας στο διαδίκτυο. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια ομάδα ερευνητών που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από μερικά από τα πιο δημοφιλή hoaxes στον κόσμο.
Το ντοκιμαντέρ ξεκινά εξετάζοντας το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσει το κοινό. Οι ερευνητές δείχνουν πώς οι παραπληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν πολιτικά συμφέροντα, να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή ή απλώς να παραπλανήσουν τους ανθρώπους.
Το Hoaxed είναι ένα σημαντικό και πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ που μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις ζωές μας.
Το ντοκιμαντέρ είναι συναρπαστικό και καλά τεκμηριωμένο και είναι μια απαραίτητη προβολή για όλους όσους ενδιαφέρονται για την παραπληροφόρηση και τη προπαγάνδα.

Σχετικά άρθρα