Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ψυχολογία των χρωμάτων - Επίδραση των χρωμάτων

Τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων και πως τα χρώματα επιδρούν στην ζωή μας; Ας δούμε αναλυτικά την ψυχολογία των χρωμάτων στα βασικά χρώματα.
Ψυχολογία των χρωμάτων

Τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων;

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι η επιστήμη του πως το χρώμα επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένας κλάδος του ευρύτερου πεδίου στην ψυχολογία συμπεριφοράς.
Η εξερεύνηση της ψυχολογίας των χρωμάτων από τους επιστήμονες είναι σχετικά νέα, αλλά οι άνθρωποι ενδιαφέρονται εδώ και πολύ καιρό για τη φύση και την επίδραση των χρωμάτων.
Στους αρχαίους πολιτισμούς, τα χρώματα χρησιμοποιούνταν συχνά για να θεραπεύσουν διαφορετικές καταστάσεις και να επηρεάσουν τα συναισθήματα. Έπαιξαν επίσης ρόλο σε διαφορετικές πνευματικές πρακτικές.
Γιατί το χρώμα έχει τόση δύναμη στη ζωή μας; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο σώμα και το μυαλό μας; Ενώ οι αντιλήψεις για το χρώμα είναι κάπως υποκειμενικές, ορισμένα χρώματα έχουν καθολική σημασία.

Επίδραση των χρωμάτων στην ζωή μας

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το χρώμα των αντικειμένων που βλέπουμε επηρεάζει τη διάθεσή μας με περισσότερους από έναν τρόπους. Το χρώμα είναι δυνατό. Επιδρά όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά και σε αυτό που κάνουν.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται στα μικρά παιδιά όταν αρχίζουν να μιλούν είναι τα βασικά χρώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα αγαπημένο χρώμα ή χρώμα με το οποίο ταυτίζονται περισσότερο. Ακόμη και τα ζώα έχουν δείξει ότι έλκονται περισσότερο σε ορισμένα χρώματα.
Το χρώμα μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να εμπνεύσει αντιδράσεις και να αλλάξει τρόπους σκέψης. Μπορεί να διεγείρει ή να καταπραΰνει τη διάθεσή σας, να ανεβάσει ή να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, ακόμα και να σας ανοίξει την όρεξη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφορές στην ερμηνεία το νόημα και την αντίληψη μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
Ας δούμε αναλυτικά την ψυχολογία των χρωμάτων στα βασικά χρώματα , το νόημα τους και fun facts για το κάθε χρώμα.

Ψυχολογία κόκκινου χρώματος

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το κόκκινο προκαλεί τα πιο δυνατά συναισθήματα από οποιοδήποτε χρώμα.
Ψυχολογία κόκκινου χρώματος

Ενθουσιασμός

Ενέργεια

θάρρος

Δύναμη

Συναίσθημα

Αγάπη

Κίνδυνος

Θυμός

Το κόκκινο χρώμα, είναι ένα έντονο και ισχυρό χρώμα που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και προκαλεί ταχύτερη αναπνοή. Είναι το χρώμα της σεξουαλικότητας, του ρομαντισμού και του πόθου.

Θετικά στοιχεία για το κόκκινο χρώμα

Τα πιο γρήγορα και τα πιο πολυτελή αυτοκίνητα στον κόσμο είναι πιο συχνά βαμμένα με κόκκινο χρώμα. Οι μεγάλες προσωπικότητες και οι διάσημοι συνήθως πατάνε σε κόκκινο χαλί κατά την άφιξη τους.
Το κόκκινο είναι ένα τολμηρό χρώμα, που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει από το πλήθος, να νιώθει πιο δυνατός και κυρίαρχος και μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση τους. Στον αθλητισμό για παράδειγμα, το να φοράς κόκκινο χρώμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου να κερδίσεις.
Tο κόκκινο είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στα εστιατόρια και στα fast food ακολουθούμενο από το κίτρινο και το πορτοκαλί. Το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι τα χρώματα που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι.
Υποδοχή σε κόκκινο χαλί για τους σταρ
Το κόκκινο χρώμα συνδέεται με το συναίσθημα και το πάθος. Όταν λοιπόν κάποιος βλέπει το κόκκινο σε συνδυασμό με το κίτρινο και το πορτοκαλί, νιώθει έντονα πεινασμένος.
Επειδή το κόκκινο τραβάει την προσοχή, χρησιμοποιείται για να προειδοποιεί τους ανθρώπους για κινδύνους. Γι’ αυτό είναι σε πινακίδες στοπ, φανάρια και πυροσβεστικά οχήματα.

Αρνητικά στοιχεία για το κόκκινο χρώμα

Στα αρνητικά του κόκκινου χρώματος στην ψυχολογία των χρωμάτων, είναι ότι συνδέεται με την εκδίκηση τον θυμό και τη βία.
Η έκφραση «τα νεύρα χτύπησαν κόκκινο» πιστεύεται ότι βασίζεται στα σωματικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον θυμό, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας του προσώπου και του λαιμού, που προκαλούνται από την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Fun facts για το κόκκινο χρώμα

 • Το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που βλέπουν τα μωρά μετά το ασπρόμαυρο.
 • Το κόκκινο δεν θυμώνει τους ταύρους επειδή δεν μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα (αχρωματοψία).
 • Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο κοινά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις εθνικές σημαίες.
 • Τα κόκκινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την αγάπη και το πάθος.
 • Στην κινεζική κουλτούρα, το κόκκινο συνδέεται με καλή τύχη και ευημερία. Χρησιμοποιείται συχνά σε παραδοσιακές γιορτές όπως γάμους και το Σεληνιακό Νέο Έτος (Κινέζικη Πρωτοχρονιά).
 • Αυτοί που έχουν ως αγαπημένο χρώμα το κόκκινο είναι συνήθως άτομα με αποφασιστικότητα και ηγετικές ικανότητες.

Ψυχολογία κίτρινου χρώματος

Το κίτρινο προκαλεί έντονα συναισθήματα στην ψυχολογία των χρωμάτων και «φωνάζει» να το προσέξουμε γιατί είναι ένα φωτεινό και έντονο χρώμα.
Ψυχολογία κίτρινου χρώματος

Ενέργεια

Αισιοδοξία

Φως

Ζεστασιά

Ευτυχία

Θετικότητα

Κόπωση

Επιθετικότητα

Το κίτρινο μπορεί να τραβήξει γρήγορα την προσοχή, αλλά μπορεί επίσης να σε απομακρύνει όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά. Μπορεί να φαίνεται ζεστό και φωτεινό, αλλά μπορεί επίσης να κουράσει εύκολα τα μάτια.

Θετικά στοιχεία για το κίτρινο χρώμα

Συνδέεται με την ικανότητα, την ευτυχία και την ευθυμία. Το κίτρινο εμπνέει ελπίδα, ενθουσιασμό και δημιουργεί θετικό τρόπο σκέψης όπως και δίψα για γνώση.
Χρησιμοποιείται συχνά σε προώθηση προϊόντων που προορίζονται να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενθουσιασμού ή ενέργειας. Είναι λαμπερό και τραβάει αμέσως το μάτι.
Όταν βλέπουμε κίτρινο ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει περισσότερη σεροτονίνη («ορμόνη της ευτυχίας σε απλά λόγια») δημιουργώντας ευτυχία και θετικότητα.
Το κίτρινο συνδέεται επίσης με την διάνοια και την λογική σκέψη. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κίτρινο χρώμα ξυπνά τον εγκέφαλό σας και ενισχύει τη συγκέντρωση.
Το κίτρινο χρώμα αυξάνει τη δραστηριότητα στον αριστερό εγκέφαλο που είναι υπεύθυνος για την ορθολογική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα κατευθύνοντας το μυαλό σε εύρεση λύσεων στα προβλήματα.
Ψυχολογία κίτρινου χρώματος
Το κίτρινο χρώμα βοηθάει στις λύσεις προβλημάτων

Αρνητικά στοιχεία για το κίτρινο χρώμα

Παρά τις συσχετίσεις του με την ευτυχία και την αισιοδοξία, το κίτρινο έχει κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά στην ψυχολογία των χρωμάτων.
Σε έρευνες που έχουνε γίνει, διαπιστώθηκε ότι βλέποντας πολύ ώρα το κίτρινο χρώμα μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και αυξημένη επιθετικότητα και επειδή είναι πολύ φωτεινό χρώμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κούρασης των ματιών και αύξηση του άγχους.
Σε κάποιους πολιτισμούς το κίτρινο συνδέεται με την δειλία, την εξαπάτηση και την φτήνια.

Fun facts για το κίτρινο χρώμα

 • Σε πολλές χώρες, τα ταξί και τα σχολικά λεωφορεία είναι συνήθως κίτρινα.
 • Το κίτρινο είναι το χρώμα των φαναριών και των πινακίδων που δείχνουν προσοχή σε όλο τον κόσμο.
 • Είναι μύθος ότι τα μωρά κλαίνε περισσότερο σε δωμάτια βαμμένα με κίτρινο χρώμα.
 • Το κίτρινο είναι το κατάλληλο χρώμα για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για μελέτη επειδή έχει διεγερτική επίδραση στο μυαλό.
 • Τα post -it – χαρτάκια σημειώσεων, πήραν από τύχη το κίτρινο χρώμα τους καθώς δίπλα στο εργαστήριο των δημιουργών του έτυχε να έχει κάποιο κίτρινο παλιό χαρτί.

Ψυχολογία μπλε χρώματος

Το μπλε χρώμα, είναι γνωστό ότι έχει ένα ήρεμο και γαλήνιο αποτέλεσμα στην ψυχολογία των χρωμάτων . Το μπλε είναι το πιο δημοφιλές και το αγαπημένο χρώμα και στα δυο φύλα.
Ψυχολογία μπλε χρώματος

Ηρεμία

Γαλήνη

Ποιότητα

Σοφία

Εμπιστοσύνη

Παραγωγικότητα

Θλίψη

Αδιαφορία

Σε μερικούς ανθρώπους, το μπλε μπορεί να εμφανιστεί ως ψυχικά καταπραϋντικό χρώμα. Το μπλε είναι συνδεδεμένο στην αντίληψη μας με το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού και την ηρεμία που δημιουργούνε στους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας τα.
Το μπλε αντιπροσωπεύει την υπομονή και την κατανόηση, γι’ αυτό νιώθουμε τόσο άνετα κοντά του.

Θετικά στοιχεία για το μπλε χρώμα

Το μπλε συνδέεται με την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, γι’ αυτό το λόγο είναι το χρώμα που έχουν οι αστυνομικοί σε όλο τον κόσμο.
Οι επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν μια εικόνα ασφάλειας χρησιμοποιούν συχνά το μπλε.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn και Tumblr) και οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας (Dell, IBM, HP και Intel) έχουν μπλε λογότυπα.
Το μπλε χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση γραφείων επειδή έρευνες έχουνε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί όταν βλέπουν μπλέ χρώμα.
Το μπλε χρώμα υπάρχει σχεδόν σε κάθε γραφείο, στις καρέκλες, στους τοίχους, στα έπιπλα.
Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε χρώμα μειώνει την όρεξη, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση φαγητού από μπλε πιάτα για μείωση βάρους.
Το μπλε σπάνια εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα, εκτός από τα βατόμουρα και μερικά δαμάσκηνα. Επιπλέον, οι άνθρωποι γνωρίζουν πως να αποφεύγουν τρόφιμα που είναι δηλητηριώδη και το μπλε στα τρόφιμα είναι συχνά σημάδι αλλοίωσης ή δηλητηρίου.
Το μπλε επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό κάνοντας το σώμα να χαλαρώσει.

Αρνητικά στοιχεία για το μπλε χρώμα

Στα αρνητικά του μπλε χρώματος στην ψυχολογία των χρωμάτων, είναι ότι σε κάποιες αποχρώσεις κυριώς πολύ σκούρες, μπορεί να φαίνεται παγωμένο, κρύο και εχθρικό.
Η συσχέτιση του μπλε με την κατάθλιψη και τη θλίψη είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη και το σκούρο μπλε είναι προάγγελος της νύχτας και του σκοταδιού. Το μπλε είναι επίσης το χρώμα που συνδέουμε με το κρύο.

Fun facts για το μπλε χρώμα

 • Το μπλε είναι το παραδοσιακό χρώμα των ενδυμάτων στα αγόρια σε πολλούς πολιτισμούς στη δύση (ροζ στα κορίτσια).
 • Το μπλε είναι το πιο σπάνιο χρώμα στη φύση.
 • Τα μόνα πουλιά που μπορούν να δουν το μπλε χρώμα είναι οι κουκουβάγιες.
 • Σύμφωνα με έρευνες, το μπλε είναι το χρώμα με τις περισσότερες πωλήσεις στα γυναικεία πουλόβερ.
 • Στην Αρχαία Ρώμη οι δημόσιοι υπάλληλοι φορούσαν μπλε χρώμα ρούχων.
 • Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες είναι μπλε χρώμα.

Ψυχολογία πορτοκαλί χρώματος

Το πορτοκαλί, ένα χρώμα που είτε το αγαπάς είτε το μισείς, εκπέμπει ζεστασιά, ευτυχία και ενέργεια στην ψυχολογία των χρωμάτων.
Ψυχολογία πορτοκαλί χρώματος

Κοινωνικότητα

Αισιοδοξία

Ενθουσιασμός

Αυτοπεποίθηση

Διασκέδαση

Ενέργεια

Ανειλικρίνεια

Μελαγχολία

Το πορτοκαλί είναι ένας συνδυασμός κόκκινου και κίτρινου. Και τα δύο χρώματα συνδέονται συχνά με ενθουσιασμό και ενέργεια, γι’ αυτό και το πορτοκαλί συχνά περιγράφεται ως ενεργητικό χρώμα.

Θετικά στοιχεία για το πορτοκαλί χρώμα

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του ηλιοβασιλέματος και των φρούτων όπως τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, έτσι πολλοί άνθρωποι μπορεί να συσχετίσουν το χρώμα με την ομορφιά του ήλιου που δύει ή τη δροσιστική γεύση των εσπεριδοειδών.
Είναι ένα χρώμα που τραβά την προσοχή και τείνει να ξεχωρίζει οπτικά, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά στα σήματα κυκλοφορίας και στις διαφημίσεις.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ως παιχνιδιάρικο και φιλικό χρώμα γι’ αυτό χρησιμοποιείται πολύ στο μάρκετινγκ , στα social media και στην προώθηση προϊόντων. Οι αγοραστές τείνουν επίσης να το συνδέουν με πιο φθηνά προϊόντα και προϊόντα σε προσφορές.
Το πορτοκαλί χρώμα πήρε την ονομασία του από το φρούτο πορτοκάλι
Το πορτοκαλί συχνά περιγράφεται ως χρώμα που δίνει ενέργεια και ενθουσιασμό. Πολλές αθλητικές ομάδες χρησιμοποιούν το πορτοκαλί στις στολές, τις μασκότ και την επωνυμία τους.
Οι άνθρωποι συχνά συσχετίζουν το πορτοκαλί με την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση, τον ενθουσιασμό, τη ζεστασιά και την ευχαρίστηση. Επειδή είναι ένα φωτεινό και ζωηρό χρώμα, κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς και εξωστρεφείς ή ακόμα και πιο τολμηρούς.

Αρνητικά στοιχεία για το πορτοκαλί χρώμα

Στα αρνητικά του πορτοκαλί στην ψυχολογία των χρωμάτων, είναι ότι μπορεί να φέρει στο μυαλό συναισθήματα επιπολαιότητας, αλαζονείας ή υπερηφάνειας. Επειδή είναι ένα πολύ φωτεινό και παιχνιδιάρικο χρώμα, μερικές φορές συνδέεται με την ανειλικρίνεια καθιστώντας το λιγότερο αξιόπιστο χρώμα σε σοβαρές περιστάσεις.
Το πορτοκαλί εμφανίζεται συχνά στη φύση κατά την περίοδο του Φθινοπώρου, λόγω των φύλλων που πέφτουν από τα δέντρα, και πολλοί το σχετίζουν με το κρύο καιρό και τον χειμώνα που έρχεται δίνοντας μια αίσθηση μελαγχολίας.

Fun facts για το πορτοκαλί χρώμα

 • Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που φαίνεται πιο εύκολα σε αμυδρό φως ή κόντρα στο νερό, γι’ αυτό το λόγο τα σωσίβια, οι σωσίβιες λέμβοι, οι σημαδούρες και οι κώνοι κυκλοφορίας, είναι πορτοκαλί.
 • Το πορτοκαλί είναι το εθνικό χρώμα της Ολλανδίας. Αντιπροσωπεύει την βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας.
 • Τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται πορτοκαλί έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε χημική ουσία καροτίνη.
 • Ο Frank Sinatra είχε αγάπη για το πορτοκαλί χρώμα, λέγοντας κάποτε «Το πορτοκαλί είναι το πιο χαρούμενο χρώμα».
 • Το πορτοκαλί χρώμα διεγείρει την όρεξη. Μπορεί να προκαλέσει την πείνα στις κοκκινωπές του αποχρώσεις και χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση της κουζίνας και στα εστιατόρια για αυτόν τον λόγο.

Ψυχολογία πράσινου χρώματος

Το πράσινο χρώμα είναι γνωστό ως το ευκολότερο χρώμα στο μάτι. Έχει ένα ήρεμο και χαλαρωτικό αποτέλεσμα στην ψυχολογία των χρωμάτων.
Ψυχολογία πράσινου χρώματος

Φύση

Ανάπτυξη

Ηρεμία

Ασφάλεια

Καλή υγεία

Πρόοδος

Απληστία

Φθόνος

Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του πράσινου μπορεί να προέρχονται από τη σχέση του με τη φύση, στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι χαλαρώνουν και βιώνουν πνευματική και σωματική αναζωογόνηση.
Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι που πρόκειται να εμφανιστούν σε τηλεοπτική εκπομπή, περιμένουν σε ένα πράσινο δωμάτιο για να χαλαρώσουν και να μειώσουν το άγχος πριν από την εμφάνισή τους.

Θετικά στοιχεία για το πράσινο χρώμα

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική συσχέτιση με το πράσινο χρώμα εντοπίζεται στον εγκέφαλό μας από την εξέλιξη, Οι πρώτοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το πράσινο έδειχνε ένα μέρος στη φύση όπου μπορούσαν να βρουν τροφή, νερό και καταφύγιο.
Το πράσινο είναι το κυρίαρχο χρώμα στη φύση που αντιπροσωπεύει το δάσος και το φυσικό περιβάλλον. Το πράσινο συμβολίζει την αρμονία, την ηρεμία, την ειρήνη. Συνδέεται με την αισιοδοξία την ελπίδα για καινούργια ξεκινήματα και την ισορροπία.
Το πράσινο θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει από το στρες και βοηθά στην επούλωση. Συχνά θα βρείτε πράσινο στη διακόσμηση των ιατρικών εγκαταστάσεων.
Ψυχολογία πράσινου χρώματος
Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στην φύση
Το πράσινο χρώμα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σκέψη, τις σχέσεις και την υγεία. Το πράσινο ενισχύει την μνήμη. Σε έρευνες που έχουνε γίνει, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να θυμηθούν κάτι που ήταν γραμμένο σε πράσινο χρώμα.
Το πράσινο συνδέεται με την ενεργητικότητα, την ανάπτυξη τον πλούτο και την επιτυχία. Σύμφωνα με μελέτες στο πράσινο χρώμα, η δημιουργικότητα και παραγωγικότητα είναι πιθανό να αυξηθεί όταν οι άνθρωποι περιβάλλονται από φυτά και έχουν πρόσβαση σε θέα της φύσης.
Το πράσινο συνδέεται επίσης με την πρόοδο , το πράσινο φανάρι σημαίνει ξεκίνα – το έργο αυτό πήρε το πράσινο φως.

Αρνητικά στοιχεία για το πράσινο χρώμα

Στην ψυχολογία των χρωμάτων το πράσινο έχει και κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά καθώς συνδέεται με τον εγωισμό την ανυπομονησία και την απληστία.
Το πράσινο μπορεί επίσης να υποδηλώνει ζήλια. Πιθανότατα έχετε ακούσει την έκφραση «πρασίνισε από φθόνο».

Fun facts για το πράσινο χρώμα

 • Οι άνθρωποι συνέδεσαν το πράσινο χρώμα με τον πλούτο στη μετακλασική και πρώιμη σύγχρονη Ευρώπη.
 • Τα γυαλιά νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούν πράσινο χρώμα. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει τις περισσότερες αποχρώσεις αυτού του χρώματος.
 • Τα τραπέζια τζόγου στα καζίνο είναι σε πράσινο χρώμα και αυτή η παράδοση λέγεται ότι ξεκίνησε στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών στη Βενετία τον 16ο αιώνα.
 • Το πράσινο είναι το καλύτερο χρώμα για τη διακόσμηση των κρεβατοκάμαρων γιατί σε ηρεμεί και χαλαρώνει.
 • Είναι γνωστό ως ασφαλές χρώμα και γι’ αυτό ο εξοπλισμός πρώτων βοηθειών είναι συχνά πράσινος.
 • Πολλά φυσικά προϊόντα προωθούνται ως «πράσινα» προϊόντα.

Ψυχολογία μωβ χρώματος

Το μωβ χρώμα συνδυάζει την ήρεμη σταθερότητα του μπλε και την άγρια ενέργεια του κόκκινου στην ψυχολογία των χρωμάτων.
Ψυχολογία μωβ χρώματος

Δημιουργικότητα

Εφευρετικότητα

Φαντασία

Μυστήριο

Πολυτέλεια

Δύναμη

Ανωριμότητα

Αλαζονεία

Το μωβ χρώμα είναι συνδεδεμένο σαν βασιλικό και πολυτελές χρώμα . Οι συσχετίσεις με την βασιλεία, καθώς και τον πλούτο , πηγάζουν από το γεγονός ότι η μωβ βαφή που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα ήταν πολύ σπάνια και εξαιρετικά ακριβή.
Οι πόροι που χρειάζονταν για τη δημιουργία του μωβ χρώματος ήταν πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν (καθώς το μωβ είναι ασυνήθιστο στη φύση) και πολύ πιο δαπανηρή. Έτσι μόνο η ελίτ μπορούσε να χρησιμοποιήσει μωβ βαφή. Αυτές οι συσχετίσεις του μωβ με τον πλούτο και την αριστοκρατία κρατάνε μέχρι σήμερα.

Θετικά στοιχεία για το μωβ χρώμα

Το μωβ χρώμα σχετίζεται με τη φαντασία και την πνευματικότητα. Διεγείρει τη φαντασία και εμπνέει υψηλά ιδανικά. Είναι ένα χρώμα ενδοσκοπικό, που μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις βαθύτερες σκέψεις μας.
Το μωβ αντιπροσωπεύει επίσης τη σοφία και την πνευματικότητα . Η σπάνια και μυστηριώδης φύση του ίσως το κάνει να φαίνεται συνδεδεμένο με το άγνωστο και το υπερφυσικό.
Δεδομένου ότι το μωβ δεν εμφανίζεται συχνά στη φύση, μερικές φορές μπορεί να φαίνεται εξωτικό ή τεχνητό. Για το λόγο αυτό, τείνει να είναι αρκετά ενδιαφέρον χρώμα. Οι άνθρωποι τείνουν είτε να το αγαπούν πολύ είτε να το μισούν πολύ.
Ψυχολογία μωβ χρώματος
Το μωβ χρώμα είναι συνδεδεμένο με την φαντασία και την βασιλεία.
Το μωβ έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα. Αν και είναι συνδεδεμένο με την δημιουργικότητα και εφευρετικότητα, οι μπλε αποχρώσεις εξασφαλίζουν επίσης ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Αρνητικά στοιχεία για το μωβ χρώμα

Στα αρνητικά του μωβ στην ψυχολογία των χρωμάτων λόγω της ερμηνείας σαν βασιλικό χρώμα μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα αλαζονείας. Καθώς το μωβ ζει ισορροπημένο μεταξύ κόκκινου και μπλε, μπορεί να θεωρηθεί ασταθές και μη παραδοσιακό χρώμα.

Fun facts για το μωβ χρώμα

 • Το μωβ είναι το πιο δύσκολο χρώμα να ξεχωρίσει το ανθρώπινο μάτι.
 • Μόνο τρεις χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν μωβ στην σημαία τους. Η Ντομίνικα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ.
 • Το μωβ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ηρεμία και τη χαλάρωση. Χρησιμοποιείται συχνά σε υπνοδωμάτια και μπάνια εξαιτίας αυτού.
 • Σήμερα, τα καρότα είναι κυρίως πορτοκαλί χρώμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Η παλαιότερη καταγραφή της καλλιέργειας καρότου προέρχεται από την Περσία του 10ου αιώνα. Τότε τα καρότα ήταν μωβ και λευκά με λεπτές ρίζες.
 • Το μωβ είναι το λιγότερο χρησιμοποιημένο χρώμα στις βαφές αυτοκίνητου.
 • Η 26η Μαρτίου είναι η μωβ ημέρα, η οποία είναι μια μέρα όπου οι άνθρωποι ντύνονται στα μωβ και ευαισθητοποιούν για την επιληψία.

Ψυχολογία μάυρου χρώματος

Το μαύρο χρώμα συνδέεται συχνά με τη δύναμη, τον πλούτο, την κομψότητα, την εξυπνάδα, τη σοβαρότητα, την αρνητικότητα, το κακό, το άγνωστο, την τυπικότητα, τον φόβο και τον θάνατο στην ψυχολογία των χρωμάτων.
Ψυχολογία μάυρου χρώματος

Εξουσία

Δύναμη

Κομψότητα

Πειθαρχία

Μυστήριο

Κακό

Φόβος

Επιθετικότητα

Το μαύρο δεν είναι πρωτεύον, δευτερεύον ή τριτογενές χρώμα. Στην πραγματικότητα, το μαύρο δεν είναι στον τροχό χρώματος επειδή δεν θεωρείται χρώμα. Είναι όλα τα χρώματα μαζί. Το μαύρο είναι η απορρόφηση όλων των χρωμάτων αφού απορροφά όλο το φως στο χρωματικό φάσμα.

Θετικά στοιχεία για το μάυρο χρώμα

Το μαύρο χρώμα συνδέεται με την δύναμη και την πειθαρχία. Οι άνθρωποι που φοράνε μαύρα θέλουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους και να έχουν εξουσία. Λόγω του ότι κρύβει τα συναισθήματα το μαύρο δίνει μια αίσθηση ανωτερότητας σε αυτόν που τα φοράει.
Το μαύρο χρώμα συνδέεται επίσης με το στυλ. Είναι αρκετά απλό και κομψό ταυτόχρονα. Τα μαύρα ρούχα μπορεί να είναι πιο κομψά σε σχέση με τα πολύχρωμα για παράδειγμα τα κοστούμια, αυτοί που τα φοράνε βγάζουν περισσότερο κομψότητα, σοβαρότητα και επαγγελματισμό.
Το μαύρο είναι ένα πολύ ευέλικτο χρώμα που ταιριάζει πολύ σε πολλές καταστάσεις, όπως για επαγγελματικούς λόγους, σε γάμους και στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή.
Tο μαύρο είναι το χρώμα που κρύβει, γι’ αυτό και ο συσχετισμός του με το μυστήριο, το άγνωστο και το κρυφό. Χρησιμοποιείται για να κρύβει συναισθήματα, ακόμα και να κρύψει βάρος καθώς είναι χρώμα αδυνατίσματος.
Ψυχολογία μάυρου χρώματος
Τα μαύρα ρούχα είναι ιδανικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

Αρνητικά στοιχεία για το μάυρο χρώμα

Στην ψυχολογία των χρωμάτων πολλοί χρησιμοποιούν το μαύρο χρώμα για να συμβολίσουν όλα τα αρνητικά. Στην ιστορία αυτό το σκοτεινό χρώμα έχει συνδεθεί με τον θάνατο και όλα τα κακά.
Προκαλεί έντονα συναισθήματα θυμού, επιθετικότητας και φόβο ωθώντας προς απογοήτευση και τις μαύρες ή αρνητικές στιγμές της ζωής.
Συνδέεται επίσης με το πένθος, επειδή είναι ένα πολύ σοβαρό χρώμα που αντανακλά την σοβαρότητα μιας απώλειας και εκφράζει την θλίψη.

Fun facts για το μάυρο χρώμα

 • Το μαυρό είναι αχρωματικό, που σημαίνει ότι δεν έχει απόχρωση. Το μόνο άλλο χρώμα με αυτήν την ιδιότητα είναι το λευκό.
 • Χρησιμοποιείται ως το χρώμα της εξουσίας από τον 13ο αιώνα , όταν δικαστές και άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι άρχισαν να φορούν ρούχα σε μαύρο χρώμα.
 • Το μαύρο μαζί με το λευκό ήταν ένα από τα πρώτα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν από καλλιτέχνες σε νεολιθικές σπηλαιογραφίες.
 • Στη μόδα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μαύρο ταιριάζει με τα πάντα.
 • Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες μια μαύρη ζώνη είναι η υψηλότερη ζώνη που μπορεί να κερδίσει κανείς.
 • Το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, το Model T Ford, ήταν αποκλειστικά διαθέσιμο σε μαύρο χρώμα για τα πρώτα οκτώ χρόνια παραγωγής του.
 • Το μαύρο χρώμα είναι το πιο κοινό χρώμα μελανιού που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση βιβλίων, εφημερίδων και εγγράφων, καθώς παρέχει την υψηλότερη αντίθεση με το λευκό χαρτί.
 • Το μαύρο ήταν το χρώμα του πένθους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ψυχολογία λευκού χρώματος

Το λευκό είναι το πιο ανοιχτό χρώμα που αντανακλά το φως και έτσι τραβάει τα μάτια μας πάνω του όταν το κοιτάμε. Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την τελειότητα στην ψυχολογία των χρωμάτων, καθώς είναι το πιο αγνό και ολοκληρωμένο χρώμα.
Ψυχολογία λευκού χρώματος

Καθαριότητα

Φρεσκάδα

Καλοσύνη

Αγνότητα

Νέα αρχή

Ισότητα

Κρύο

Βαρεμάρα

Το λευκό είναι καθαρό, απλό και αγνό. Στέκεται σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο και οι έννοιές του είναι ξεκάθαρες. Καθώς το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος, είναι ένα περιεκτικό, αμερόληπτο χρώμα, δεν ευνοεί καμία απόχρωση και αρνείται διαλέξει πλευρά.

Θετικά στοιχεία για το λευκό χρώμα

Συνδέεται με την αγνότητα, την αθωότητα , την καθαριότητα, την απλότητα, και τα νέα ξεκινήματα καθώς είναι σαν ένα κομμάτι λευκό χαρτί που δεν έχει γραφτεί ακόμα.
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι σας ελκύουν τα λευκά ρούχα η αξεσουάρ περισσότερο σε μια περίοδο που θα κάνετε μια σημαντική αλλαγή στην ζωή σας π.χ. μια νέα δουλειά, ένα ταξίδι, μια νέα σχέση η δραστηριότητα.
Από την αρχαιότητα φορούσαν το λευκό αρχιερείς η σε πολύ σημαντικές τελετουργίες και είναι το επιβεβλημένο χρώμα για τον γάμο στον δυτικό πολιτισμό, που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει την αγνότητα της μελλοντικής συζύγου.
Λόγω της σύνδεσης με την καθαριότητα, το λευκό χρησιμοποιείται και στην ιατρική, οι γιατροί φορούν λευκά δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είναι καθαροί. Το λευκό είναι το κυρίαρχο χρώμα στα περισσότερα νοσοκομεία, φαρμακεία, ιατρικά ιδρύματα και εργαστήρια, τόσο στα δωμάτια όσο και στις στολές.
Το λευκό προσφέρει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, άνεσης και ελπίδας, βοηθώντας στην ανακούφιση των συναισθηματικών αναστατώσεων. Το λευκό χρώμα προάγει επίσης την αποτελεσματικότητα και την οργάνωση.
Ψυχολογία λευκού χρώματος
Νύφη με λευκό φόρεμα

Αρνητικά στοιχεία για το λευκό χρώμα

Στα αρνητικά του λευκού χρώματος στην ψυχολογία των χρωμάτων, είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να δείξει απόμακρο, βαρετό, ψυχρό, κενό και βγάζοντας συναισθήματα όπως άγνοια για κάτι.

Fun facts για το λευκό χρώμα

 • Το λευκό είναι αχρωματικό, που σημαίνει ότι δεν έχει απόχρωση. Το μόνο άλλο χρώμα με αυτήν την ιδιότητα είναι το μαύρο.
 • Η λευκή σημαία χρησιμοποιείται ως σύμβολο «παράδοσης» η διαπραγματεύσεων. από τον 15ο αιώνα.
 • Το λευκό μαζί με το μαύρο  ήταν ένα από τα πρώτα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν από καλλιτέχνες σε νεολιθικές σπηλαιογραφίες.
 • Το λευκό χρώμα θεωρείται στην πραγματικότητα σημάδι πένθους σε πολλούς ανατολικούς πολιτισμούς, όπου είναι επίσης σημάδι τύχης και το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή.
 • Ο λευκός θόρυβος ονομάζεται έτσι επειδή, όπως και το λευκό χρώμα, είναι ένας συνδυασμός όλων των συχνοτήτων ήχου ταυτόχρονα.

Ψυχολογία γκρι χρώματος

Το γκρι χρώμα είναι ένα ενδιάμεσο χρώμα μεταξύ μαύρου και λευκού. Είναι ουδέτερο χρώμα ή αχρωματικό χρώμα, που κυριολεκτικά σημαίνει ότι είναι «άχρωμο» χρώμα, γιατί μπορεί να αποτελείται από μαύρο και άσπρο.
γκρι χρωμα ψυχολογια

Ουδετερότητα

Ωριμότητα

Γνώση

Εμπειρία

Ισορροπία

Τυπικότητα

Κατάθλιψη

Μονότονο

Θετικά στοιχεία για το γκρι χρώμα

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το γκρι αντιπροσωπεύει την ουδετερότητα και την ισορροπία. Είναι αδέσμευτο, αμερόληπτο και επίσης αναποφάσιστο – όντας ούτε σκούρο ούτε λευκό χρώμα, δεν κάνει εναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο χρωμάτων.
Από τη φύση του, το γκρι χρώμα είναι διπλωματικό, καθώς διαπραγματεύεται την απόσταση μεταξύ δύο πολικών αντιθέτων: του λευκού και του μαύρου.
Το γκρι χρώμα στα ρούχα είναι επίσημο, κομψό, μοντέρνο και σοβαρό χρώμα. Το γκρι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που φοριούνται στο γραφείο, για παράδειγμα, γκρι κοστούμια, πουκάμισα και παντελόνια.
Το γκρι συνδέεται επίσης με την ωρίμανση και την εμπειρία, από τα γκρίζα μαλλιά που αποκτούν οι άνθρωποι με την γηρατειά.
Το γκρι χρώμα είναι ηρεμιστικό, δεν είναι δυνατό ή αποσπά την προσοχή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και να καθαρίσει το μυαλό, επιτρέποντάς σας να σκέφτεστε ξεκάθαρα.
Ψυχολογία γκρι χρώματος
Το γκρι χρώμα είναι πολύ δημοφιλές στα ρούχα σε εταιρείες και γραφεία

Αρνητικά στοιχεία για το γκρι χρώμα

Με βάση την ψυχολογία των χρωμάτων στα αρνητικά του στοιχεία, το γκρι μπορεί να γίνει αρκετά μονότονο, λυπηρό, παλιομοδίτικο και καταθλιπτικό χρώμα. Το πολύ γκρι δημιουργεί θλίψη και κατάθλιψη και τείνει στη μοναξιά και την απομόνωση.

Fun facts για το γκρι χρώμα

 • Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 500 αποχρώσεις του γκρι.
 • Ήταν το κυρίαρχο χρώμα του διάσημου πίνακα του Πάμπλο Πικάσο για τη φρίκη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, τη Γκουέρνικα.
 • Λιγότερο από το 3 % των ανθρώπων έχουν γκρίζα μάτια, καθώς είναι πολύ σπάνια.
 • Είναι ένα πολύ κοινό χρώμα για τα ζώα, τα πουλιά και τα ψάρια.

Αγαπημένα χρώματα μεταξύ των δύο φύλων

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες στην ψυχολογία των χρωμάτων ανάμεσα στα δυο φύλα, είναι η έρευνα του Joe Hallock στο “Colour Assignment” το 2003. Τα δεδομένα του Hallock παρουσιάζουν μερικές σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα χρώματα μεταξύ των δυο φύλων.

Άνδρες

Τα αγαπημένο χρώμα στο αντρικό κοινό είναι το μπλε (57%) με μεγάλη διαφορά από τα αλλά χρώματα και ακολουθούν το πράσινο με 14% και το μαύρο με 9%. Τα χρώματα που μισούν περισσότερο από όλα, είναι το καφέ (27%), το πορτοκαλί (22%), το μωβ (22%) και το κίτρινο (13%).

Γυναίκες

Το αγαπημένο χρώμα των γυναικών είναι το μπλε με ποσοστό 35% και ακολουθούν το μωβ (23%) και το πράσινο με 14%. Τα χρώματα που δεν θέλουν να βλέπουν είναι με ποσοστό 33% το πορτοκαλί, το καφέ με 20% , το γκρι με 17% και το κίτρινο (13%).
αγαπημενα χρωματα στα δυο φυλα

Σχετικά άρθρα