Ψυχολογία των χρωμάτων

Πως η ψυχολογία των χρωμάτων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μας, άμεσα και με περισσότερους από έναν τρόπους;

Τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων;

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι η επιστήμη του πως το χρώμα επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένας κλάδος του ευρύτερου πεδίου στην ψυχολογία συμπεριφοράς. Εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με την επίδραση που έχει το χρώμα στις ιστοσελίδες και στα eshop.
Μπορεί η ιστοσελίδα σας να έχει σαφές και πλούσιο περιεχόμενο, αλλά οι επιλογές χρώματος για το κύριο χρώμα, το δευτερεύον χρώμα, το χρώμα κουμπιών, γραμματοσειράς και άλλων στοιχείων, θα μπορούσαν να στείλουν ένα αντιφατικό μήνυμα.

Οι περισσότεροι συνήθως επιλέγουν τα χρώματα με βάση το logo η την προσωπική προτίμηση αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι ο σωστός συνδυασμός χρωματικής παλέτας μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα τους και να έχει μεγάλη επίδραση στο συνειδητό επίπεδο του χρήστη - πελάτη.

Ψυχολογία των χρωμάτων

Τα χρώματα των ιστοσελίδων στην δεκαετία του 90'

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας έχει αλλάξει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν βοηθήσει πολύ.
Τα πολύχρωμα website με τις εικόνες gif, το χιόνι την περίοδο των Χριστουγέννων, μια φωτογραφία με τοπία και άλλες τρελές ιδέες σχεδιασμού, ανήκουν στο παρελθόν.
Σήμερα, έχουμε πιο «σοβαρές» ιστοσελίδες με τη σωστή επιλογή στην παλέτα των χρωμάτων, έχοντας αφήσει πίσω τις σχεδιαστικές ανησυχίες εκείνης της περιόδου.
Ξεκινώντας από το μενού και το καρουζελ η την κεντρική μας φωτογραφία («background hero») και φτάνοντας μέχρι τα κουμπιά, το φόντo και το χρώμα της γραμματοσειράς η επιλογή πρέπει να είναι σωστή και βασιζόμενη στο περιεχόμενο της σελίδας σας.
90s

Επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, το χρώμα των αντικειμένων που βλέπουμε επηρεάζει τη διάθεσή μας με περισσότερους από έναν τρόπους. Το χρώμα είναι δυνατό. Επιδρά όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά και σε αυτό που κάνουν.
Η ψυχολογία των χρωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το εμπορικό σήμα σας, να ενθαρρύνει τις πωλήσεις και ακόμη να κατευθύνει τους επισκέπτες σας προς συγκεκριμένες ενέργειες η σελίδες στον ιστότοπο σας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι αποφασίζουν αν τους αρέσει ένα προϊόν σε 90 δευτερόλεπτα ή λιγότερο και ότι το 90% αυτής της απόφασης βασίζεται αποκλειστικά στο χρώμα.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το χρώμα μπορεί να ενισχύσει το εμπορικό σήμα σας κατά 80%. Παρακάτω, μπορούμε να δούμε πως τα κεντρικά χρώματα επιδράνε στον χρήστη, τι σκεφτόμαστε μόλις τα βλέπουμε και πως θα τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα στην ιστοσελίδα σας.

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα αυξάνει τον καρδιακό παλμό και προκαλεί ταχύτερη αναπνοή. Είναι ένα έντονο και ισχυρό χρώμα και ως εκ τούτου, συνδέεται με τη ζήτηση και την επιθετικότητα. Το κόκκινο είναι επίσης γνωστό ότι τονώνει την όρεξή μας. Στις επιχειρήσεις, το κόκκινο είναι γνωστό ως χρώμα “κλήσης για δράση”.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο

Χρησιμοποιήστε το κόκκινο για να τραβήξετε την προσοχή σε κάτι, όπως ένα κουμπί «προσθήκη στο καλάθι» ή για να δημιουργήσετε ενθουσιασμό, π.χ. κάτι σχετικό με ένα διαγωνισμό η μια προσφορά.
Το κόκκινο μπορεί να είναι καλό για ιστοσελίδες σχετικές με τρόφιμα, μόδα, διασκέδαση, αθλητισμό, μάρκετινγκ, διαφήμιση, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και υγειονομική περίθαλψη.

Πότε να αποφύγετε το κόκκινο

Μην το χρησιμοποιείτε υπερβολικά! Ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να κάνει κακό και να διώξει τους χρήστες.
Το κόκκινο δεν είναι γενικά κατάλληλο για ιστοσελίδες με είδη πολυτελείας, περιεχόμενο που σχετίζεται με τη φύση ή επαγγελματικές ιστοσελίδες που προσφέρουν υπηρεσίες.

Πράσινο

Το πράσινο χρώμα είναι γνωστό ως το ευκολότερο χρώμα στο μάτι. Έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι που πρόκειται να εμφανιστούν σε τηλεοπτική εκπομπή, περιμένουν σε ένα πράσινο δωμάτιο για να χαλαρώσουν πριν από την εμφάνισή τους.

Πότε να χρησιμοποιείτε το πράσινο

Το πράσινο χρώμα είναι το πιο εύκολο να το επεξεργαστεί το μάτι. Χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό, ήρεμο αποτέλεσμα, για καινούργια ξεκινήματα, για ιστοσελίδες σχετικά με την φύση ή τον πλούτο.

Πότε να αποφύγετε το πράσινο

Είναι λιγότερο κατάλληλο για ιστοσελίδες ειδών πολυτελείας, τεχνολογίας και φόρουμ.

Μπλε

Το μπλε χρώμα, σε ελαφρύτερες αποχρώσεις, είναι γνωστό ότι έχει ένα ήρεμο και γαλήνιο αποτέλεσμα. Οι σκοτεινότερες αποχρώσεις του μπλε υποκινούν το μυαλό να σκέφτεται πιο ξεκάθαρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn και Tumblr) και οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας (Dell, IBM, HP και Intel) έχουν μπλε λογότυπα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε μπλε χρώμα

Το μπλε χρησιμοποιείται συχνά από μεγάλες εταιρείες και τράπεζες, επειδή είναι φιλικό χρώμα και σχετίζεται με την αξιοπιστία.
Χρησιμοποιήστε το σε ιστοσελίδες σχετικές με την υγειονομική περίθαλψη, την ιατρική, την οδοντιατρική, την τεχνολογία, την επιστήμη, ιστοσελίδες για δικηγορικά γραφεία και ιστοσελίδες που προσφέρουν υπηρεσίες.

Πότε να αποφύγετε το μπλε

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αποχρώσεις του μπλε (στο σκοτεινότερο), ή χρησιμοποιώντας υπερβολικά πολύ μπλε χρώμα, μπορεί να κάνει τον ιστότοπο σας να αισθάνεται κρύος και μη στοργικός, απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους χρήστες.

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι το πιο φωτεινό χρώμα και φωνάζει να το προσέξουμε. Συνδέεται με την ικανότητα, την ευτυχία, την ευθυμία, την αισιοδοξία και τα νιάτα. Το κίτρινο χρώμα έχει επίσης κάποιες αρνητικές συσχετίσεις όπως η δειλία, η εξαπάτηση και η φτήνια.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το κίτρινο

Χρησιμοποιήστε φωτεινό κίτρινο (με μέτρο) για να δώσετε ενέργεια σε κάτι, ή να δημιουργήσετε μια αίσθηση ευτυχίας. Χρησιμοποιήστε απαλά, ελαφρύ κίτρινο για μια πιο ήρεμη ευχάριστη αίσθηση. Το κίτρινο είναι κατάλληλο και για κουμπιά η χρώμα συνδέσμων (links) που οδηγούν κάπου.

Πότε να αποφύγετε το κίτρινο

Το κίτρινο μπορεί γρήγορα να γίνει ενοχλητικό και να κουράσει τα μάτια. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο και με τις κατάλληλες αποχρώσεις.

Μαύρο

Το μαύρο χρώμα συνδέεται με την εξουσία και την δύναμη. Το μαύρο προκαλεί συναισθήματα εκφοβισμού και ελέγχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να φαίνεται σοφιστικό και κομψό στους θεατές.

Πότε να χρησιμοποιείτε μαύρο χρώμα

Ανάλογα με τα χρώματα που το συνοδεύουν, το μαύρο χρώμα μπορεί να είναι κομψό και παραδοσιακό, ή μοντέρνο και έντονο. Το μαύρο χρώμα είναι ιδανικό για ιστοσελίδες με είδη πολυτελείας, μόδας, μάρκετινγκ και καλλυντικών.

Πότε να αποφύγετε το μαύρο χρώμα

Το πολύ μαύρο χρώμα μπορεί γρήγορα να έχει άσχημες συνέπειες. Μπορεί να βγάλει στην ψυχολογία μας μια αίσθηση απειλής η κακίας, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα ή ακόμα και φοβισμένοι.

Γκρι

Το γκρι χρώμα είναι αρκετά ενδιαφέρον, επειδή είναι ένα από τα χρώματα που δεν έχουν καμία διακριτή ψυχολογική ανταπόκριση. Ωστόσο, η έλλειψη χρώματος και η αδράνεια στο γκρι μπορεί δώσει μια αίσθηση κατάθλιψης. Εάν δεν χρησιμοποιείται η σωστή απόχρωση, το γκρι μπορεί να έχει ένα επιβραδυντικό αποτέλεσμα στα χρώματα γύρω από αυτό.

Πότε να χρησιμοποιείτε γκρι

Είναι ιδανικό για επαγγελματικούς ιστότοπους, είδη πολυτελείας ή για να δώσετε μια αίσθηση ζεστού και φιλικού ιστότοπου. Το γκρι σε απαλή απόχρωση είναι ιδανικό για τα eshop στις φωτογραφίες προϊόντων.

Πότε να αποφύγετε το γκρι

Ορισμένες αποχρώσεις του γκρι μπορεί να είναι θαμπές ή ακόμα και κρύες. Το γκρι δεν είναι το ιδανικό χρώμα για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων, οπότε αποφύγετε το σαν χρώμα κουμπιού.

Λευκό

Το λευκό χρώμα αντανακλά το φως και έτσι τραβάει τα μάτια μας πάνω του όταν το κοιτάμε. Στην επιχειρήσεις, το λευκό χρώμα υποδηλώνει δικαιοσύνη και ισότητα.

Πότε να χρησιμοποιείτε λευκό

Το λευκό είναι συνδεδεμένο με γιατρούς, νοσοκόμους και οδοντιάτρους, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιστοσελίδες τεχνολογίας, επιστήμης και για επαγγελματικές υπηρεσίες όπως ιστοσελίδες για μάστορες. Όταν συνδυάζεται με μαύρο, χρυσό, ασημί ή γκρι, το λευκό χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιστοσελίδες με είδη πολυτελείας.

Πότε να αποφύγετε το λευκό

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του λευκού εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τα άλλα χρώματα γύρω του, μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για κάθε τύπο ιστότοπου.

Αγαπημένα χρώματα μεταξύ των δύο φύλων

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες στην ψυχολογία των χρωμάτων ανάμεσα στα δυο φύλα είναι η δουλειά του Joe Hallock στο “Colour Assignment.” Τα δεδομένα του Hallock παρουσιάζουν μερικές σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα χρώματα μεταξύ των δυο φύλων.

Άνδρες

Όταν απευθυνόμαστε στο αντρικό κοινό τα χρώματα που λατρεύουν περισσότερο είναι το μπλε (57%) με μεγάλη διαφορά από τα αλλά χρώματα και ακολουθούν το πράσινο με 14% και το μαύρο με 9%. Τα χρώματα που μισούν περισσότερο από όλα, είναι το καφέ (27%), το πορτοκαλί (22%), το μωβ (22%) και το κίτρινο (13%).

Γυναίκες

Όταν ο στόχος μας είναι το γυναικείο κοινό, τα χρώματα που λατρεύουν περισσότερο είναι το μπλε με ποσοστό 35%, το μωβ (23%) και το πράσινο με 14%. Τα χρώματα που μισούνε το 33% είναι το πορτοκαλί, το καφέ, με 20% το γκρι με 17% και το κίτρινο (13%).
χρώματα στα δυο φύλα

Επιλογή της χρωματικής παλέτας

Η επιλογή ενός καλού συνδυασμού χρωμάτων δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά, οι ακόλουθοι ιστότοποι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων για έναν καλύτερο, πιο όμορφο και κατάλληλο ιστότοπο.

Για παλέτα χρωμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω σελίδες:

Εισάγοντας μια εικόνα μπορείτε να δείτε ποια χρώματα ταιριάζουνε με αυτήν.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest