Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Εισαγωγή στο SEO

Μια μικρή εισαγωγή στο SEO. Τι εννοούμε με την λέξη SEO, πότε δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες του.
εισαγωγη στο SEO

Τι εννοούμε με την όρο SEO

Το SEO (search engine optimization) σημαίνει “βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης”. Με απλά λόγια είναι η διαδικασία βελτίωσης της ιστοσελίδας σας για αύξηση προβολών και κατάταξης, όταν κάποιος αναζητά λέξεις, προϊόντα η υπηρεσίες που σχετίζονται με την ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης.
Όσο καλύτερα κατατάσσετε η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να τραβήξετε την προσοχή και να προσελκύσετε νέους χρήστες η πελάτες.

Πως δημιουργήθηκε το SEO

Πιστεύεται ότι το SEO γεννήθηκε το 1991. Εκείνη την χρονιά ανέβηκε ο πρώτος ιστότοπος και σύντομα αρκετοί άλλοι ιστότοποι θα γέμιζαν το διαδίκτυο. Έτσι υπήρχε ανάγκη για δομή και προσβασιμότητα και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν οι πρώτες μηχανές αναζήτησης στον κόσμο με πιο γνωστές την Excite το AltaVista και το Yahoo.
Η αρχή ήταν δύσκολη για το SEO αφού οι κανόνες ήταν γρήγοροι και χαλαροί. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων χρησιμοποιούσαν πρακτικές όπως το γέμισμα του περιεχομένου με λέξεις κλειδιά ξανά και ξανά, αφού δεν υπήρχαν κριτήρια τότε και πολλούς συνδέσμους, κυρίως σπαμ, για να καταταγούν ψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης.

Η Google.com δημιουργήθηκε το 1997 και στις αρχές του 2000 θα καταλάμβανε το διαδίκτυο με τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και τα κριτήρια για το SEO.

Η Google είδε την ευκαιρία να κάνει κάτι που οι άλλες μηχανές αναζήτησης δεν έκαναν. Ξεκίνησε να φτιάχνει αλγόριθμους που θα αντάμειβαν την ποιότητα και το σχετικό περιεχόμενο για να κάνει τους χρήστες να βρουν αυτό που πραγματικά θέλανε.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αλλαγές στους αλγόριθμους αυτούς και το SEO εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς, κάνοντας τους σχεδιαστές ιστοσελίδων να είναι συνεχώς διαβασμένοι και να χρησιμοποιούν τις καλύτερες στρατηγικές και κριτήρια.

Κατηγορίες του SEO

Το SEO χωρίζεται σε on page SEO δηλαδή οι εργασίες βελτιστοποίησης που γίνονται εντός της ιστοσελίδας όπως, περιεχόμενο, δομή, τίτλοι και άλλα και στο off page SEO, που είναι οι εργασίες εκτός της σελίδας όπως η απόκτηση εξωτερικών συνδέσμων που οδηγούνε στην ιστοσελίδα, οι αναρτήσεις στα social media και άλλα.
Το τεχνικό SEO ανήκει εν μέρει στην βελτιστοποίηση εντός σελίδας αλλά είναι και ξεχωριστή κατηγορία αφού έχει πολλές εργασίες.

On page SEO

Off page SEO

Τεχνικό SEO

Μηχανές αναζήτησης

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε έναν ιστότοπο είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης (π.χ. Google, Bing), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις-κλειδιά.
Αυτά μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας (π.χ. Apple), η κατηγορία υπηρεσιών (π.χ. δημιουργία site), ένα συγκεκριμένο προϊόν, κτλπ. Στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα βρείτε ότι οι πιο συναφείς ιστοσελίδες εμφανίζονται σε αυτή τη λέξη-κλειδί ή τη φράση-κλειδί.

Τα αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης εμφανίζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και οι περισσότεροι χρήστες διαβάζουν συνήθως τα αποτελέσματα από τις πρώτες 3-4 σελίδες, επιλέγοντας τον ιστότοπο που βρίσκεται σε αυτές τις σελίδες.

Έτσι, ο ιστότοπος που παρουσιάζεται στα πρώτα αποτελέσματα έχει περισσότερους επισκέπτες από τον άλλο που παρουσιάζεται στις επόμενες θέσεις.
search engines

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ; ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ!

Newsletter

Εισάγοντας το email σας συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.

Περισσότερα άρθρα