Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Διαστάσεις εικόνας Social Media 2022

Η διαστάσεις εικόνας Social Media, είναι πολύ σημαντικές όταν μοιράζεστε η ανεβάζετε υλικό στα social media. Βελτιστοποιήστε την παρουσία σας με τον οδηγό μας.

Γιατί έχουν σημασία οι σωστές διαστάσεις εικόνας Social Media

Όταν ανεβάζετε υλικό στα Social Media το κάνετε για κάποιο σκοπό. Αυτός μπορεί να είναι είτε για προσωπικούς λόγους, π.χ. μια απλή φωτογραφία σας, είτε για επαγγελματικό σκοπό π.χ. ένα καινούργιο έργο.
Είναι πολύ σημαντικό οι εικόνες αυτές να είναι στις σωστές διαστάσεις για το κάθε κοινωνικό δίκτυο γιατί:
  • Αποφεύγετε την εμφάνιση pixel, να συμπιεστεί πολύ η εικόνα δηλαδή (συνήθως σε περιπτώσεις εξωφύλλου) και να δείχνει πολύ κακής ποιότητας.
  • Αποφεύγετε το stretch της εικόνας και ανεβαίνει η εικόνα όπως ακριβώς την θέλετε.
  • Διασφαλίζει ότι το κοινό σας θα βλέπει την πλήρη φωτογραφία και όχι κάποιο μέρος της, βγάζοντας λανθασμένο μήνυμα του brand σας.
διαστάσεις εικόνας Social Media
Στον οδηγό μας θα δείτε πως μπορείτε να βελτιστοποιήσετε αυτές τις εικόνες για να έχουν τις σωστές διαστάσεις, βελτιώνοντας κατά πολύ με αυτόν τον τρόπο την παρουσία σας στα Social Media.
Διαστάσεις εικόνας για το Instagram

Διαστάσεις εικόνας για το Instagram

Εικόνα προφίλ

Η εικόνα προφίλ στο Instagram είναι σημαντική γιατί εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του λογαριασμού σε αναρτήσεις, σχόλια, απαντήσεις και άμεσα μηνύματα. Θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τους χρήστες οπότε φροντίστε να βάλετε μια καλή εικόνα, η το logo της εταιρείας.
εικονα προφιλ Instagram

Διάσταση εικόνας προφίλ

320x320 px

Η διάσταση εικόνας προφίλ για το Instagram είναι 320×320 px. Αν και οι διαστάσεις είναι σε τετράγωνη μορφή, το Instagram δείχνει την εικόνα προφίλ σε κύκλο, οπότε φροντίστε το σημαντικό κομμάτι να είναι στο κέντρο αυτής της διάστασης.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις στο Instagram, τα posts δηλαδή, μένουν εκεί για πάντα (εκτός αν τα διαγράψετε βεβαίως), οπότε πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια γιατί είναι ουσιαστικά οι εικόνες που θέλετε να προωθήσετε για το brand σας, αυτές που οι χρήστες θα βλέπουν πιο πολύ. Έχουμε τρεις επιλογές διαστάσεων εδώ, το Landscape (τοπίο) , τετράγωνες και πορτραίτο.
landscape insta

Landscape

1080x608 px

Οι εικόνα Landscape είναι οριζόντια φωτογραφία σε διάσταση 1080×608 px. Γενικά δεν συνιστάται γιατί πιάνει πολύ λίγο χώρο στην οθόνη, δεν τραβάει πάντα την προσοχή των χρηστών και στο feed θα περικοπή για να δείχνει σε τετράγωνη μορφή μέχρι να την ανοίξει ο χρήστης και να δει ολόκληρη την φωτογραφία.
square instagram

Τετράγωνες

1080x1080 px

Οι τετράγωνες εικόνες σε διαστάσεις 1080×1080 px είναι ένα παραδοσιακό χαρακτηριστικό του Instagram, με αυτές ξεκίνησε άλλωστε. Είναι μια δημοφιλής επιλογή αναρτήσεων και στο feed εμφανίζονται ολόκληρες χωρίς περικοπή.
portrait

Πορτραίτο

1080x1350 px

Οι εικόνες σε διαστάσεις πορτραίτου 1080×1350 px είναι κάθετες φωτογραφίες, απλές στην μεταφόρτωση καθώς μπορούν να ανέβουν απευθείας από την κάμερα ενός κινητού. Οι εικόνες πορτραίτου τραβάνε αποτελεσματικά την προσοχή των χρηστών επειδή πιάνουν πιο πολύ χώρο στην οθόνη.

Stories

Τα stories στο Instagram σας δίνουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσετε με τους ακόλουθους άμεσα και να αυξήσετε το engagement με πολλά χαρακτηριστικά όπως κουΐζ, ερωτήσεις, δημοσκοπήσεις, stickers, links και πολλά άλλα. Τα stories στο Instagram μένουν αποθηκευμένα για 24 ώρες αλλά έχετε την δυνατότητα να τα αποθηκεύεστε στα highlights για να τα βλέπουν οι χρήστες συνέχεια.
stories instagram

Διάσταση stories

1080x1920 px

Οι διαστάσεις για τα stories είναι 1080px πλάτος και 1920px ύψος. Η διάρκεια είναι 7 δευτερόλεπτα για απλή εικόνα και 15 δευτερόλεπτα για τις κινούμενες εικόνες η videos. Συνιστάτε η χρήση ήχου στα stories καθώς οι περισσότεροι χρήστες το προτιμούνε και να πιάνει όλη την οθόνη, στην πλήρη διάσταση του δηλαδή.

Πληρωμένη διαφήμιση

Στην πληρωμένη διαφήμιση (Ads) για το Instagram μπορείτε να ανεβάσετε είτε story, είτε ανάρτηση σε Landscape και σε τετράγωνη διάσταση, φωτογραφίες και βίντεο. Στις αναρτήσεις μπορείτε να επιλέξετε έως 10 φωτογραφίες με δυνατότητα προσθήκης κουμπιού όπως αγοράστε τώρα η δείτε περισσότερα.
Επειδή στα Instagram Ads πληρώνετε, συνιστάτε να βελτιστοποιείτε όσο καλύτερα μπορείτε τις εικόνες και το βίντεο και να περιέχουν γραφικά, να μην είναι δηλαδή απλώς μια εικόνα που τραβήξατε με το κινητό.
stories instagram

Story Ad

1080x1920 px

landscape insta

Landscape Αd Post

1080x608 px

square instagram

Τετράγωνο Ad Post

1080x1080 px

Διαστάσεις εικόνας για το Facebook

Διαστάσεις εικόνας για το Facebook

Εικόνα προφίλ

Η εικόνα προφίλ του Facebook εμφανίζεται σε μεγαλύτερες διαστάσεις από το Instagram στην οθόνη των χρηστών όταν πατάνε στο προφίλ σας, οπότε φροντίστε να βάλετε μια καλή εικόνα είτε στον προσωπικό είτε στον επαγγελματικό σας λογαριασμό.
εικονα προφιλ facebook
Προσωπικός
Επαγγελματικό προφίλ facebook
Επαγγελματικός

Διάσταση εικόνας προφίλ

180x180 px

Η διαστάσεις εικόνας προφίλ για το Facebook είναι 180x180px. Η διαστάσεις αυτές είναι σε τετράγωνη μορφή αλλά το Facebook δείχνει την εικόνα προφίλ σε κύκλο οπότε το σημαντικό κομμάτι της εικόνας φροντίστε να είναι στο κέντρο.
Να σημειώσουμε ότι και 320×320 px (όπως στο Instagram) η οτιδήποτε άλλο σε 1:1 (400×400 px κτλπ.) θα δουλέψει κανονικά, απλά η προτεινόμενη διάσταση είναι 180×180 px.

Εξώφυλλο

Η εικόνα εξωφύλλου στο Facebook είναι πολύ σημαντική, κυρίως στους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Είναι η εικόνα που φαίνεται πρώτη και μεγαλύτερη όταν σας ψάχνει κάποιος οπότε ένα δυνατό εξώφυλλο μπορεί να σας δώσει και περισσότερους ακόλουθους αλλά και πελάτες.
Φροντίστε να μην περιέχει πολύ κείμενο, τα βασικά μόνο, δηλαδή υπηρεσίες, τηλέφωνο, site και μια δυνατή εικόνα για background που θα τραβήξει το βλέμμα. Το Facebook δίνει την δυνατότητα δημιουργίας και slide εξώφυλλο δηλαδή με παραπάνω από μια εικόνα.

Διαστάσεις εξώφυλλου

820x360 px

Η διάσταση του εξώφυλλου για το Facebook είναι μια περίεργη υπόθεση γιατί έχει διαφορετική διάσταση για το κινητό και διαφορετική για τους υπολογιστές. Στους υπολογιστές το δείχνει σε 820×312 px και στα κινητά 640×360 px.
Οπότε καλό είναι να πάτε σε 820×360 διάσταση βάζοντας το κυρίως υλικό στην ασφαλή ζώνη όπως φαίνεται στην φωτογραφία, για να καλύψετε και τις δυο διαστάσεις.

Αναρτήσεις

Τα posts στο Facebook είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του και αυτά που βλέπουν οι περισσότεροι χρήστες. Το Facebook κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι δίνοντας σας πολλές επιλογές εμφάνισης, όπως στήλες, banner, πανόραμα και 360° εικόνες.
landscape facebook

Landscape

1200x630 px

Οι Landscape αναρτήσεις στο Facebook είναι σε διάσταση 1200×630 px. Εκτός από τα post, η διάσταση αυτή, χρησιμοποιείται και στα links που μοιράζεστε από ιστοσελίδες (η εικόνα είναι 1200×630 px).
fb post square

Τετράγωνες

1080x1080 px

Στο Facebook τα τετράγωνα post ποικίλλουν σε διαστάσεις, αρκεί να είναι 1:1. Αν χρησιμοποιείται ίδια εικόνα και στο Instagram μπορείτε να πάτε στην ίδια διάσταση 1080×1080 px και να μην χρειαστεί να φτιάξετε το ίδιο post σε άλλες διαστάσεις.

Stories

Όπως και στο Instagram, τα stories στο Facebook είναι ένας πολύ καλός τρόπος αλληλεπίδρασης με τους ακόλουθους σας. Τα stories στο Facebook μένουν αποθηκευμένα για 24 ώρες, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης τους μετα από αυτήν την διάρκεια, αλλά είναι ορατά μόνο σε εσάς.
stories facebook

Διάσταση stories

1080x1920 px

Τα stories στο Facebook έχουν διαστάσεις 1080 px πλάτος και 1920 px ύψος. Μπορείτε να φτιάξετε stories με διάρκεια μέχρι 20 δευτερόλεπτα. Προτείνετε η πλήρη διάσταση, να πιάσει δηλαδή όλη την οθόνη και η χρήση ήχου.

Πληρωμένη διαφήμιση

Στην πληρωμένη διαφήμιση (Ads) για το Facebook έχετε πολλές επιλογές όπως story, video ads, messenger ads, post σε landscape η τετράγωνη διάσταση.  Στις αναρτήσεις μπορείτε να επιλέξετε έως 10 φωτογραφίες.
Επειδή στα Ads πληρώνετε, φροντίστε να βελτιστοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις εικόνες και στα βίντεο η διάρκεια να είναι περίπου 15-30 δευτερόλεπτα.
stories facebook

Story Ad

1080x1920 px

landscape facebook

Landscape Αd Post

1200x630 px

fb post square

Τετράγωνο Ad Post

1080x1080 px

Διαστάσεις εικόνας για το Pinterest

Διαστάσεις εικόνας για το Pinterest

Εικόνα προφίλ

Η εικόνα προφίλ στο Pinterest δεν διαφέρει από τα άλλα social media και εμφανίζεται και αυτή σε κύκλο. Μια καλή εικόνα του brand σας όπως λογότυπο η κάποια ωραία προσωπική φωτογραφία είναι ότι πρέπει.
pinterest prof cov

Διάσταση εικόνας προφίλ

165x165 px

Η διάσταση εικόνας προφίλ για το Pinterest είναι 165×165 px. Φροντίστε το σημαντικό κομμάτι να είναι στο κέντρο αυτής της διάστασης.

Εξώφυλλο

Στο εξώφυλλο του Pinterest έχετε την επιλογή η για εικόνα η για βίντεο. Αν επιλέξετε βίντεο φροντίστε να είναι σε αναλογία 16:9 , τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα και μάξιμουμ 5 λεπτά. Η ιδανική διάρκεια θα ήταν μέχρι 30 δευτερόλεπτα.
pinterest prof cov

Διαστάσεις εξώφυλλου

800x450 px

Η διαστάσεις για το εξώφυλλο στο Pinterest είναι 850×450 px και τα βίντεο σε αναλογία 16:9. Σε αντίθεση με το Facebook η εικόνα θα εμφανιστεί κανονικά και σε υπολογιστή και σε κινητά.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις στο Pinterest, τα Pins δηλαδή, μπορούν να φέρουν πολλά κλικ στην ιστοσελίδα σας, οπότε φροντίστε να της βελτιστοποιείτε και να χρησιμοποιείται ωραίες φωτογραφίες και κείμενο με μεγάλη γραμματοσειρά.
pins pinterest

Pins

1000x1500 px

Τα κλασικά Pins έχουν διαστάσεις 1000×1500 px. Είναι και τα προτεινόμενα μιας και πιάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης και τραβάνε το βλέμμα των χρηστών.

Τετράγωνα Pins

1000x1000 px

Τα τετράγωνα Pins είναι σε διαστάσεις 1000×1000 px σε αναλογία 1:1 δηλαδή. Αν και τα συναντάμε αρκετά συχνά, δεν προτείνονται.

Board Covers

Το board cover είναι η φωτογραφία εξωφύλλου του κάθε πίνακα που περιέχει τα pins (αναρτήσεις). Καλό είναι να υπάρχει ένα εξώφυλλο που να αντιπροσωπεύει αυτές τις αναρτήσεις και όχι μια τυχαία φωτογραφία.
board cover

Διαστάσεις board cover

600x600 px

Η διαστάσεις για το board cover είναι 600×600 px σε τετράγωνη δηλαδή μορφή. Προτείνεται η χρήση γραφικών και τίτλου.

Stories

Τα stories στο Pinterest είναι μια σχετικά καινούργια προσθήκη μιας και δεν υπήρχε παλαιότερα. Σε αντίθεση με τα άλλα Social Media, δεν εξαφανίζονται μετα τις 24 ώρες και μπορείτε να τα σώσετε στους πίνακες (boards).
stories pinterest

Διάσταση stories

1080x1920 px

Η διαστάσεις στα stories του Pinterest είναι 1080px πλάτος και 1920 ύψος, όπως και τα άλλα social media. Η διάρκεια είναι μέχρι 60 δευτερόλεπτα και προτείνετε η πλήρης χρήση της οθόνης και η χρήση ήχου.

Πληρωμένη διαφήμιση

Στην πληρωμένη διαφήμιση για το Pinterest έχετε επιλογή για Pins, βίντεο pins και carousel pins δηλαδή από 2 μέχρι 5 εικόνες η βίντεο που ο χρήστης κάνει σκρολ δεξιά για να τις δει όλες. Στα stories ads μπορείτε να βάλετε εικόνες και βίντεο.
pins pinterest

Pins

1000x1500 px

pins pinterest

Carousel Pins

1000x1500 px

Video Pins

16:9 αναλογία η 1:1

stories pinterest

Stories Pins

1080x1920 px

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Pinterest

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ; ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ!

Newsletter

Εισάγοντας το email σας συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου.

Περισσότερα άρθρα

seo-intros-fb

Εισαγωγή στο SEO

Μια μικρή εισαγωγή στο SEO. Τι εννοούμε με την λέξη SEO, πότε δημιουργήθηκε και ποιες